Bursa de Valori Bucureşti la 10 luni din 2023: randament de 22% prin prisma BET şi 29% cu tot cu dividende. Octombrie, o lună de scăderi

Autor: Tibi Oprea 01.11.2023

Indicele BET a marcat luna trecută un minus de 0,8% Mai mult au scăzut companiile din energie prin BET-NG (minus 3,4%) şi cele de pe piaţa secundară prin BETAeRO (minus 2%) BET-FI a urcat cu 3,1% pe fondul aprecierii acţiunilor FP cu peste 16% în ultima parte a lunii după ce a anunţat un program masiv de răscumpărare „Ultimele două luni vor sta sub impactul rezultatelor financiare la T3/2023“, spune un broker.

Prima ligă bursieră de la Bucureşti, adică cele mai mari şi mai lichide companii din piaţă, a livrat investitorilor în primele 10 luni din 2023 un randament de 21,9% fără dividende (BET) şi un câştig de 29,4% cu tot cu dividende (BET-TR), con­form datelor agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti.

Dacă am analiza însă evoluţia de luna trecută a aceloraşi companii, octombrie le-a adus inves­titorilor care replică indicele principal BET un minus de 0,8% în portofoliu. Putem spune că socie­tăţile de energie şi utilităţi din componenţa indicelui au avut cele mai slabe evoluţii, având în vedere că indicele BET-NG a scăzut cu 3,4%. Astfel, au marcat scăderi luna trecută Nuclearelectrica (minus 6,8%), OMV Petrom (minus 6%), Oil Terminal (minus 4,7%), Electrica (minus 3,1%), Transgaz (minus 3%), Hidroelectrica (minus 2,8%), Transelectrica (minus 2,3%) şi Rompetrol Well Services (minus 1,1%). Doar Romgaz a avut plus 1% şi Conpet plus 0,3%.

„Societăţile din energie nu au performat în octombrie. Piaţa a fost marcată poate şi de legea cu privire la introducerea unor taxe suplimentare“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.