Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. După 11 majorări începând din martie 2022, rata de referinţă a fondurilor federale se situează în prezent între 5,25% şi 5,5%

Autor: Ştefan Stan 02.11.2023

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a lăsat deschisă posibilitatea unei noi înăspriri monetare, pe fondul dovezilor tot mai numeroase că economia americană rămâne puternică, scrie FT. 

Şedinţa a fost a doua consecutivă în care Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a optat pentru a nu majora ratele dobânzilor, în condiţiile în care oficialii caută mai multă claritate cu privire la faptul dacă politica monetară este deja suficient de strictă pentru a limita inflaţia. După 11 majorări începând din martie 2022, rata de referinţă a fondurilor federale se situează în prezent între 5,25% şi 5,5%.

Datele economice solide, inclusiv o piaţă a muncii robustă şi cheltuielile de consum care au determinat o creştere mai rapidă decât se aştepta a produsului intern brut în trimestrul al treilea, ar fi putut lăsa banca centrală cu mai mult de lucru pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie, a indicat preşedintele Fed, Jay Powell, după şedinţă.

"Ne-am angajat să realizăm o orientare a politicii monetare care să fie suficient de restrictivă pentru a reduce inflaţia la 2% în timp şi nu suntem încă încrezători că am atins o astfel de orientare", a spus el.

Dar banca centrală îşi poate permite să procedeze "cu atenţie" în ceea ce priveşte deciziile viitoare, a spus Powell, în contextul în care există semne că majorările anterioare ale ratelor au avut efect asupra economiei.