Bancherii merg astăzi la Guvern să discute cu premierul Ciolacu pe tema banilor cash

Autor: Claudia Medrega 06.11.2023

Membri ai conducerii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) sunt convocaţi astăzi la Guvern la ora 17.00 pentru o “întâlnire de lucru”, cu premierul Marcel Ciolacu.

Aceasta este prima întâlnire a boardului extins al ARB cu Guvernul României în actuala formulă avându-l ca premier pe Marcel Ciolacu, discuţiile anterioare având loc cu executivul condus de premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Ciolacu spunea încă de săptămâna trecută că va convoca în această săptămână la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţi ai băncilor, ai micilor întreprinzători şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

În ultimele zile au apărut dezbateri aprinse iscate de majorarea comisioanelor de către unele bănci, în contextul măsurii luate de Guvern de a limita tranzacţiile cash.

Limitarea tranzacţiilor cash a devenit un subiect electoral, în joc fiind plăţi de 10 miliarde de euro pe an la micile magazine din mediul rural şi oraşele mici, după cum a scris ZF.

În contextul acestor discuţii, Banca Transilvania a luat decizia de a nu mai majora comisioanele pentru operaţiunile cu numerar, amânând această decizie, conform informaţiilor transmise astăzi de cea mai mare bancă din România.