UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, înregistrează prima pierdere trimestrială din 2017, de 785 mil. dolari, din cauza costurilor preluării fostului rival Credit Suisse

Autor: Andrei Şerbănescu 07.11.2023

UBS a înregistrat prima pierdere trimestrială din ultimii şase ani, în condiţiile în care creditorul elveţian a scos la iveală costurile de integrare a fostului rival Credit Suisse, raportează Financial Times.

Se aşteaptă ca această tranzacţie să reprezinte un avantaj pe termen lung pentru UBS, consolidându-i poziţia de lider mondial în domeniul gestionării averilor, însă cea mai complexă preluare din industria bancară de la criza financiară din 2008 a comportat şi o serie de riscuri pe care banca elveţiană le resimte în prezent.

Costul integrării rivalului său a dus UBS la o pierdere netă de 785 de milioane de dolari în al treilea trimestru, a declarat marţi banca, depăşind aşteptările de 444 de milioane de dolari ale analiştilor, deoarece banca a suportat cheltuieli de 2,2 miliarde de dolari legate de tranzacţie. Excluzând aceste cheltuieli, creditorul a generat un profit de 844 milioane de dolari.

„Suntem optimişti în ceea ce priveşte viitorul nostru. În prezent, lucrăm la consolidarea grupului UBS, la care s-a apelat pentru stabilizarea sistemului financiar în martie şi de care toţi acţionarii noştri cheie pot fi mândri", a declarat directorul general Sergio Ermotti.

Ermotti, care a revenit la cârma băncii la câteva zile după ce UBS a acceptat să preia Credit Suisse în martie, urmează să prezinte anul viitor o nouă strategie pentru grupul combinat.

Credit Suisse, care funcţionează ca o filială a UBS şi care va fuziona legal cu banca mamă anul viitor, a semnalat că se aşteaptă la o pierdere de cel puţin 2,2 miliarde de dolari în al treilea trimestru, prin renunţarea la credite şi încheierea unui contract de gestionare a investiţiilor semnat anul trecut cu managerul american de investiţii alternative Apollo.

O provocare cheie pentru UBS în a profita la maximum de această tranzacţie este păstrarea clienţilor care ar putea fi descurajaţi de turbulenţele legate de integrare. Banca a declarat că a redus 13.000 de locuri de muncă în acest an, lăsând numărul de angajaţi ai grupului combinat la 116.000 la sfârşitul celui de-al treilea trimestru.

Directorii UBS wealth management se confruntă cu o presiune acută pentru a păstra clienţii cheie ai ambelor bănci, în special în Orientul Mijlociu, unde mai mulţi manageri de relaţii cheie au migrat către alte grupuri bancare.