Bursă. Inteligenţa artificială aduce Nvidia, Meta Platforms şi Tesla pe podiumul celor mai performante acţiuni din S&P 500 de anul acesta. Creşteri de la 72% la 188% în top cinci

Autor: Eduard Ivanovici 08.11.2023

Tranziţia dintre hardware spre software aduce unele dintre cele mai ridicate randamente din 2023 Evoluţiile vin după ce indicele a pierdut aproape 20% în 2022 Dacă toate companiile din benchmark ar fi avut aceeaşi pondere, S&P ar fi în teritoriu negativ de la începutul anului.

Sectorul tech domină detaşat anul acesta lista cu cele mai ridicate randamente din indicele S&P 500, de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital la nivel global, într-un an în care jumătate din companiile incluse în indice se află în teritoriu negativ, iar majoritatea emitenţilor incluşi în S&P nu reuşesc să bată evoluţia înregistrată de benchmark în 2023, respectiv 13,7%. Cele mai performante acţiuni din S&P sunt Nvidia (187,5%), Meta Platforms (137%), Tesla (82,6%), Royal Caribbean Cruises (76,3%) şi Palo Alto Networks (72,3%).

Mai jos, ZF prezintă motivele creşterilor, veniturile, profiturile, numărul de angajaţi pentru fiecare companie, cât şi potenţialul pentru perioada următoare.

S&P 500 a scăzut cu 2,2% în octombrie, lună marcată, de obicei, de pierderi pe piaţa de capital din SUA, înregistrând astfel un declin de 9,4% pe parcursul a trei luni, cea mai lungă serie de pierderi lunare din martie 2020, deci de la începutul pandemiei de coronavirus, arată datele Barron’s. Evoluţia a venit pe fondul incertitudinilor legate de randamentele ridicate ale titlurilor ameri­cane de stat, perspectivele slabe ale economiei americane, estimările privind următoarele decizii ale Rezervei Federale şi războiul dintre Israel şi Hamas.