Studiu Confidex: „Pentru următoarele şase luni, două treimi dintre manageri consideră că, în privinţa economiei naţionale, lucrurile se vor înrăutăţi“. Andrei Cionca, Impetum Group: Este un moment de precauţie. Optimismul managerilor români manifestat în urmă cu şase luni s-a disipat, lăsând iar loc pesimismului precaut

Autor: Alina-Elena Vasiliu 08.11.2023

Peste 60% dintre managerii care au răspuns chestionarului Confidex se pregătesc pentru condiţii mai dificile de lucru sau chiar de o recesiune, care ar urma trendul pieţelor din regiune şi zona euro.

Pesimismul precaut şi îngrijorarea cu privire la efectele modificărilor fis­cale sunt aspectele care carac­terizează sta­rea actuală de spirit din mediul local de business, potrivit con­clu­ziilor celei mai recente ediţii a stu­diului Confidex, rea­lizat de Impetum Group. Va­loa­rea in­di­celui Confidex a coborât astfel la 48 în semestrul al doilea din 2023, de la 50,1 în primele şase luni ale anului.

Cercetarea măsoară încrederea managerilor români în economie în cel de-al doilea semestru din acest an şi a fost realizată pe baza răspunsurilor a peste 550 de manageri şi antreprenori români.

„A scăzut de la 41% la 26% ponderea managerilor care se declară relaxaţi cu privire la starea economiei naţionale. Doar 28% dintre managerii români se aşteaptă la o creştere a investiţiilor publice în următoarele şase luni şi doar 14% estimează o creştere a investiţiilor private“, spune Andrei Cionca, CEO şi cofondator al Impetum Group.