Bursă. Ministerul Finanţelor îşi poate majora deţinerea la Fondul Proprietatea de la 7% la 10,4% dacă nu vinde acţiuni în oferta de răscumpărare derulată de Fond

Autor: Liviu Popescu 10.11.2023

♦ Fondul Proprietatea a primit joi aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru majorarea pachetului pe care vrea să-l cumpere de pe BVB de la 670 milioane de acţiuni la 1,67 miliarde.

Ministerul Finanţelor, acţionar direct al Fondului Proprietatea (simbol bursier FP) cu 7,09% din drepturile de vot, îşi poate creşte deţinerea la 10,4% dacă nu subscrie în cadrul ofertei aflată în derulare prin care Fondul vrea să cumpere de la investitori acţiuni de 1 mld. lei la un preţ superior celui de tran­zacţionare.

Iar asta întrucât ulterior achiziţiei acestor acţiuni de către Fond – ca parte a strategiei de remunerare a investitorilor – numărul acţiunilor dis­po­nibile la tranzacţionare va fi mai redus cu 1,67 miliarde de unităţi ceea ce înseamnă că Ministerul – şi alţi acţionari care nu subscriu – îşi con­solidează poziţia. Fondul Pro­prie­tatea anulează acţiunile după încheierea ofertei.

„Statul român deţine în acest moment un procent de 6,54 % din capitalul social al FP, adică un număr de 370.739.921 acţiuni. Din numărul total al drepturilor de vot deţine un procent de 7,09 %, întrucât sunt excluse de la acţiunile proprii ale FP (442.299.747 acţiuni, procent 7,80 % din CS). După finalizarea ofertei publice de cumpărare, în condiţiile în care MF nu va subscrie în cadrul ofertei , statul român va avea acelaşi număr de acţiuni şi acelaşi procent din CS, dar procentul din numărul total de voturi va creşte la 10,42 %“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest.