Tiberiu Dobre, Samsung: Piaţa de smartphone-uri din România va ajunge la aproape 1,5 mld. euro la final de an, plus 8% faţă de 2022. Segmentul telefoanelor super premium, cu preţuri de peste 1.000 de euro, înregistrează creşteri tot mai mari

Autor: Ioana Nita 23.11.2023

„O treime din valoarea totală a pieţei locale de smartphone-uri este generată de segmentul telefoanelor «super premium», cu preţuri de peste 1.000 de euro.”

Valoarea vânzărilor de smartphone-uri din România va ajunge la finalul acestui an la aproape 1,5 miliarde de euro, în creştere cu circa 8% faţă de 2022, în timp ce cantitativ piaţa de profil va continua să scadă, declinul fiind estimat la circa 6% pentru numărul de unităţi, în condiţiile în care românii aleg tot mai multe modele de smartphone-uri premium, cu preţuri de peste 600 de euro, dar şi „super premium”, cu preţuri de peste 1.000 de euro. Astfel, se va menţine şi anul acesta tendinţa de creştere a pieţei de smartphone-uri în valoare şi de reducere din punct de vedere cantitativ până la aproximativ 3 milioane de unităţi, conform estimărilor reprezentan­ţilor locali ai gigantului sud-coreean Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel global.

„Rata de creştere lunară a fost mult mai accentuată la începutul anului faţă de acum. Dar, consolidat, până la nivel de septembrie, piaţa de smartphone-uri a înregistrat o creştere valorică de 10% de la an la an şi cel mai probabil creşterea la final de an, pentru 2023, va fi de 8%. În materie de număr de telefoane vândute este o scădere faţă de anul trecut, dar în materie de calitate a mixului de produse este semnificativ peste anul trecut”, a declarat Tiberiu Dobre, head of MX division, Samsung Electronics Romania & Bulgaria. El a adăugat că segmentul telefoanelor premium, cu preţuri de peste 600 de euro, reprezintă acum 60% din valoarea totală a pieţei locale de smartphone-uri, iar segmentul „super premium” a înregistrat anul acesta o creştere de 40% comparativ cu 2022.