Veniturile bugetare frânează în octombrie la plus 8%, faţă de 11% în primele nouă luni şi coboară şi mai mult sub ţinta anuală de 15%

Autor: Răzvan Botea 03.12.2023

Cheltuielile, în aceeaşi vreme, au încetinit la +9%, de la creşterile de aproape 14% în primele nouă luni din an.

Veniturile bugetului de stat au încetinit în octombrie la +8%, de la o creştere de 11% în primele trei trimestre din 2023. Ajung astfel şi mai mult sub ţinta de creştere a veniturilor cu 15%, conform informaţiilor de la Ministerul de Finanţe. Cheltuielile, de asemenea, au frânat, de la +14% în primele nouă luni din an la Ă9% în octombrie, sub creşterea programată la 11% pe tot anul. Practic, execuţia bugetară pe octombrie arată o îmbunătăţire pe partea de management al cheltuielilor, dar contrabalansată de o frânare a veniturilor, astfel că deficitul bugetar a continuat să crească şi a ajuns, la 10 luni din 2023, la 63 mld. lei, adică 4% din PIB.

„Cele mai multe cheltuieli se fac pe final de an, în noiembrie şi decembrie, prin urmare deficitul o să meargă spre 6% din PIB. Guvernul încearcă să mai oprească anumite cheltuieli sau să le ducă în anul următor, dar ajustarea tot trebuie făcută. Vom merge cu deficitul bugetar către 6%, anul viitor tot către 6%. Deja intrăm în nesustenabilitate. Deja trei ani la rând cu deficitul acesta intrăm în nesustenabilitate“, este de părere Adrian Codirlaşu, analist financiar şi vicepreşedintele CFA România.