Papa Francisc: Religiile lumii trebuie să se unească pentru a se opune devastării mediului

Autor: Tiberiu Sabo 03.12.2023

Papa Francisc a arătat că este esenţial ca toate religiile lumii să se unească pentru a se opune devastării mediului înconjurător. Papa plănuia să prezideze deschiderea Pavilionului Credinţei la conferinţa privind clima C0P28 din Dubai, dar o bronşită acută l-a obligat să rămână la Vatican.

Papa Francisc a arătat, duminică, că este esenţial ca toate religiile lumii să se unească pentru a se opune devastării "rapace" a mediului înconjurător, relevă Reuters. Papa plănuia să prezideze deschiderea Pavilionului Credinţei la conferinţa privind clima C0P28 din Dubai, dar o bronşită acută l-a obligat să rămână la Vatican.

Secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, a citit mesajul în locul său, aşa cum a făcut şi cu discursul Papei Francisc la conferinţa de sâmbătă.

"Religiile, ca voci ale conştiinţei umanităţii, ne reamintesc că suntem creaturi finite, care au nevoie de infinit", a spus Papa, menţionând că un Pavilion al Credinţei a fost o premieră la o conferinţă COP.

"Pentru că suntem într-adevăr muritori, avem limitele noastre, iar protejarea vieţii presupune, de asemenea, să ne opunem iluziei rapace a omnipotenţei care ne devastează planeta", a spus el. Religiile, a mai arătat el, "trebuie să acţioneze urgent în favoarea mediului", să-şi educe membrii la "un stil de viaţă sobru şi fratern" în locul celui risipitor şi să lucreze pentru o revenire la contemplarea individuală a măreţiei naturii.

"Aceasta este o obligaţie esenţială pentru religii, care sunt chemate să predea contemplaţia, întrucât creaţia nu este doar un ecosistem pe care trebuie să-l conservăm, ci şi un dar pe care trebuie să-l îmbrăţişăm. O lume săracă în contemplaţie va fi o lume poluată sufleteşte, o lume care va continua să se debaraseze de oameni şi să producă deşeuri", a mai arătat Suveranul Pontif.

În discursul său principal de sâmbătă la conferinţă, Papa Francisc a repetat apelul său pentru eliminarea combustibililor fosili. Sute de instituţii catolice din întreaga lume au anunţat că intenţionează să renunţe la ele.