Interviu ZF. Mihai Tecău, CEO al Omniasig: Nu văd o creştere sau ceva urgent care să provoace o creştere substanţială a primelor RCA în 2024. Nu putem fi absurzi, totuşi suntem în România, unde salariul mediu este puţin peste 3.000 de lei

Autor: Mircea Nica 16.12.2023

♦ Eu cred că şi acum suntem într-o zonă cam la limită. Preţurile devin nesustenabile. Nu putem fi nici absurzi pentru că totuşi suntem în România, unde salariul mediu este puţin peste 3.000 lei ♦ Când vom vedea cifrele la 9 luni/2023 ele vor fi mai bune decât ce a fost în trimestrul doi, nu văd de ce s-ar întâmpla o anumită reaşezare, poate doar din punctul de vedere al unor firme care vor să îşi minimizeze expunerea pe RCA ♦ Componenta cea mai importantă a unei societăţi de asigurări este capitalul social şi acţionarii din spate.

Piaţa RCA şi-a arătat în sfârşit scopul de a fi profitabilă începând din 2022 şi în 2023 putem vedea o rată combinată a daunei pe RCA sub 100%, deşi îmbunătăţirea riscului în această perioadă s-a făcut numai prin selecţia de clienţi şi prin preţ, în timp ce frecvenţa a rămas relativ constantă, deci practic nu s-a îmbunătăţit riscul, dar în acelaşi timp nu ar exista motiv ca anul viitor să existe o creştere substanţială a primelor RCA, a explicat Mihai Tecău, CEO al Omniasig, cea mai mare companie din piaţa locală din portofoliul grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG).

„Nu văd o creştere sau ceva urgent care să provoace o creştere substanţială a primelor RCA în 2024.  Piaţa RCA părea în 2022 după ce s-au întâmplat lucrurile respective (falimentul City Insurance - n.red.) că îşi arată scopul de a deveni în sfârşit profitabilă. Se vedea această tendinţă şi am urmărit acest scop. Părea că se poate întâmpla după mulţi ani şi lucrul acesta. În raportul ASF privind analiza pieţei asigurărilor în primele nouă luni din 2023 s-ar putea să se vadă o rată combinată a daunei pe RCA sub 100%. Orizontul de profitabilitate a liniei RCA s-a văzut din 2022. Acesta este scopul pe care l-am urmărit. Suntem obligaţi pe orice linie de business să urmărim profitabilitatea. Este scopul nostru ca şi companii de asigurări. Este definit prin lege. Trebuie să faci în aşa fel încât să îţi menţii profitabilitatea pe fiecare linie de business pentru a putea merge mai departe în continuitate şi în acoperirea obligaţiilor şi să nu blochezi sau să epuizezi capitalul“, a detaliat Mihai Tecău într-un interviu pentru ZF.

El a adăugat că momentan piaţa se află într-o perioadă de plafonare, dar când se va publica raportul ASF la 9 luni, cifrele vor fi mai bune decât ce a fost în trimestrul doi, iar o anumită reaşezare nu ar fi chiar o posibilitate, doar dacă anumite firme vor dori să îşi minimizeze expunerea pe RCA.