Leuşteanul, regele verdeţurilor. Leuşteanul costă aproape cât pâinea. La supermarket porneşte de la 1,7 lei/legătura şi în piaţă ajunge la 5 lei/legătură. „De la frig s-a făcut puţin şi nu arată prea bine.“

Autor: Florentina Niţu 14.12.2023

În pragul sărbătorilor, când gospodinele caută leuştean pentru a da savoare ciorbelor de fasole, de perişoare sau de vită, dar şi pentru preparatele cu borş, tocăniţe, salate sau sosuri, găsesc greu acest condi­ment verde sau este scump.

La supermarket porneşte de la 1,7 lei/legătură şi în piaţă ajunge la 5 lei/legătură. La ma­ga­zinul de la colţul blocului o legătură costă 4 lei. Astfel, leuşteanul cel de toate zilele a devenit la fel de scump ca pâinea. De ce? „Sămânţa de pătrunjel şi de mărar se găseşte mai uşor, pe când la leuştean e o proble­mă cu ea. Apoi, tehnologia de cultură e diferită şi e mai cos­tisi­toare decât cea a mărarului sau a pătrunjelului. În plus, leuşteanul este o plantă perenă (are o durată de viaţă de peste doi ani – n. red.) şi uneori merge foarte bine, iar alteori mai deloc şi atunci când nu merge şi preţul e mic – cum a fost mulţi ani, unii producători de talie mare au desfiinţat cultura şi dacă au scăzut suprafeţele, a crescut preţul“, a explicat Daniel Ciuhureanu, membru al Brateşleg Grup, producător de legume din judeţul Galaţi.