Schimbări seismice în Champions League: După 2024, ne luăm adio de la faza grupelor. UEFA anunţă un nou format pentru Liga Campionilor

Autor: Ştefan Stan 14.12.2023

Ediţia 2024/25 a UEFA Champions League va avea un nou format.

"UEFA a arătat în mod clar că ne angajăm pe deplin în respectarea valorilor fundamentale ale sportului şi în apărarea principiului-cheie al competiţiilor deschise, cu calificări bazate pe merit sportiv, în deplină concordanţă cu valorile şi modelul sportiv european bazat pe solidaritate", a declarat preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin. "Sunt foarte mulţumit că a fost o decizie unanimă a Comitetului Executiv al UEFA, Asociaţia Europeană a Cluburilor, Ligile Europene şi asociaţiile naţionale fiind toate de acord cu propunerea făcută. O altă dovadă că fotbalul european este mai unit ca niciodată."


Cum se va schimba formatul Ligii Campionilor din 2024/25?
 

Schimbarea esenţială în reformele anunţate de Comitetul Executiv al UEFA este renunţarea la sistemul actualului, cu faza grupelor. Actuala fază a grupelor Ligii Campionilor include 32 de participante împărţite în opt grupe de câte patru. Din sezonul 2024/25, 36 de cluburi vor participa la faza Ligii Campionilor (fosta fază a grupelor), oferind astfel posibilitatea ca alte patru formaţii să concureze împotriva celor mai bune cluburi din Europa. Aceste 36 de cluburi vor participa la o singură competiţie de ligă în care toate cele 36 de cluburi participante sunt clasate împreună.

Conform noului format, echipele vor juca opt meciuri în noua fază a ligii (fosta fază a grupelor). Ele nu vor mai juca de două ori cu trei adversari - acasă şi în deplasare -, ci vor avea de disputat meciuri cu opt echipe diferite, jucând jumătate din aceste meciuri acasă şi jumătate în deplasare. Pentru a determina cele opt adversari diferiţi, echipele vor fi clasate iniţial în patru grupe de sorţi. Fiecare echipă va fi apoi extrasă la sorţi pentru a juca împotriva a doi adversari din fiecare dintre aceste loturi, jucând un meci acasă şi unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare lot.

Acest lucru oferă cluburilor posibilitatea de a se confrunta cu o gamă mai largă de adversari şi oferă fanilor perspectiva de a vedea echipele de top confruntându-se mai des şi mai devreme în competiţie. De asemenea, va avea ca rezultat meciuri mai competitive pentru fiecare club în parte.