Bursă. Business internaţional. An solid pentru portofoliul de investiţii al lui Warren Buffett

Autor: Eduard Ivanovici 19.12.2023

Berkshire Hathaway, imperiul de investiţii al miliardarului american Warren Buffett, este pe cale să încheie un an cu o evoluţie solidă a deţinerilor din portofoliu, în contextul în care Apple a atins săptămânile trecute un nou maxim istoric. Totuşi, aşa-zisul „Oracol din Omaha” nu acordă în mod obişnuit atenţie performanţelor anuale ale acţiunilor, scrie CNBC. 

Cele 915 milioane de acţiuni deţinute de Berkshire la producătorul iPhone-urilor valorează acum peste 180 de miliarde de dolari, beneficiind de pe urma unei creşteri de 52% a acţiunilor Apple în 2023, care a dus cotaţia la nivelul record de 198 de dolari pe unitate. Pachetul la Apple era evaluat la 119 miliarde de dolari la finele lui 2022.  O altă deţinere majoră, American Express, este pe plus cu 22% de la începutul anului.

Grupul healthcare DaVita şi agenţia de rating Moody’s afişează randamente de circa 40% în aceeaşi perioadă. 

Performanţe ca acestea au compensat evoluţii precum un minus de 7% la Coca-Cola, cea mai mare deţinere din portofoliu. 

Gigantul energetic Chevron s-a depreciat cu 17% în 2023. Buffet, în vârstă de 93 de ani, s-a folosit însă de scăderile consemnate de companiile din energie pentru a acumula la Occidental Petroleum. Săptămâna trecută, Berkshire a mai cumpărat 10 milioane de acţiuni în cadrul grupului petrolier. 

Acţiunile Berkshire s-au apreciat cu 18% anul acesta pe fondul unor venituri operaţionale în creştere şi randamentelor oferite de titlurile americane de trezorerie. Gigantul este evaluat la 792,3 miliarde de lei, fiind a noua cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizare, conform companiesmarketcap.com.