Bursă. Ultimul SIF care se rebranduieşte: SIF Muntenia vrea să îşi schimbe numele în Longshield Investment Group

Autor: Eduard Ivanovici 21.12.2023

Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia (SIF4) a convocat pe 3-4 februarie Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a vota, printre altele, schimbarea denumirii societăţii în „Longshield Investment Group SA”, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti. 

„Forma juridică a Longshield Investment Group este de societate pe acţiuni, persoană juridică română de drept privat, încadrată conform reglementărilor aplicabile ca Fond de investiţii alternative de tipul societăţilor de investiţii – F.I.A.S., categoria Fond de investiţii alternative destinat investitorilor de retail – F.I.A.I.R, cu o politica de investiţii diversificată, de tip închis, administrat extern”, scriu reprezentanţii companiei.

SIF Muntenia este ultima societate de investiţii financiare de la Bursă care trece astfel printr-un proces de rebranding, după ce SIF Transilvania a devenit Transilvania Investments Alliance (TRANSI), SIF Oltenia s-a transformat în Infinity Investments (INFINITY), SIF Banat-Crişana a devenit Lion Capital (LION), iar SIF Moldova şi-a schimbat denumirea în Evergent Investments (EVER).

Respectivele societăţi îşi schimbă denumirea şi mizează pe o nouă identitate vizuală în încercarea de a lăsa în spate moştenirea numelui de „SIF”, asemuit adeseori în cercurile de investitori cu emiteţi cu conflicte între grupurile de acţionari şi o politică sărăcăcioasă de dividend.

Iniţial, acţionarii SIF4 deciseseră schimbarea numelui în „Bedrock Investment Group SA”. Îi va fi oare de folos noua denumire la creşterea acţiunilor şi la o bună administrare a portofoliului, având în vedere că este cu mult în urma pieţei?

Acţiunile SIF4 sunt pe plus cu 24,2% anul acesta, pe un rulaj de 25,6 milioane de lei, la o capitalizare de 1,2 miliarde de lei, având o dinamică sub indicele de referinţă BET, care s-a apreciat cu 30% în 2023. Totuşi, evoluţia este peste cea a BET-FI – unde sunt incluse SIF-urile şi Fondul Proprietatea –, care a crescut cu 15%.

SIF Muntenia a înregistrat un profit net de 147 de milioane de lei în primele nouă luni din 2023, faţă de o pierdere de 63,9 milioane în aceeaşi perioadă din 2022. Activele s-au majorat de la 1,77 miliarde la 2,2 miliarde de lei, arată raportul trimestrial.