Retrospectiva unei pieţe de infarct: De la scumpiri istorice, energia a ajuns anul acesta la preţuri negative, prosumatorii au făcut într-un an ce nu a făcut statul în 30, Hidroelectrica a inundat Bursa şi a fost luată cea mai aşteptată decizie de investiţii privind gazul din Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu 31.12.2023

Piaţa de energie a fost şi anul acesta un domeniu interzis riscofobilor, de la preţuri negative la listarea istorică a Hidroelectrica, tranzacţii cu impact major sau relansarea investiţiilor verzi, toate fiind cap de afiş în 2023. ZF face o retrospectivă a celor mai importante 10 evenimente din piaţa energiei din 2023.

1. Listarea Hidroelectrica

Listarea acţiunilor Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti a devenit realitate în vara acestui an, prin valoarea sa, 1,9 miliarde de euro, aces­ta fiind al treilea cel mai bănos proces de listare din lume în 2023 şi fără egal la nivel euro­pean. Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat un profit net de 5,2 mld. lei în primele nouă luni din 2023, în creştere cu 42% faţă de rezultatul net de 3,65 mld. lei din ianuarie-septembrie 2022, la venituri de 9,6 mld. lei, plus 32%, arată datele din raportul financiar trimestrial publicat la BVB.