România se pregăteşte să intre în rândul ţărilor producătoare de maşini electrice – Ford Otosan va veni cu trei modele full-electric, Dacia la Mioveni produce deja două hibride

Autor: Bogdan Alecu 14.01.2024

♦ Uzina Dacia de la Mioveni va produce începând cu acest an două maşini de tip „full-hybrid“ – Dacia Jogger, lansat în producţie în 2023, şi noul Duster, cu acelaşi sistem de propulsie ♦ La cele două se adaugă trei modele care vor fi lansate la Craiova – viitoarele Ford Puma Electric, E-Transit & E-Tourneo Courier.

Pentru prima dată în istoria industriei auto româneşti, pe piaţa locală vor fi produse începând cu acest an trei maşini electrice dar şi două full-hybrid, având în vedere atât cererea pentru maşini cu emisii scăzute.

Ford Otosan Craiova a demarat în octom­brie 2023 producţia noului Transit Courier întâi cu motoare pe benzină şi diesel, iar din trimestrul al treilea din acest an va urma cea a lui E-Transit şi E-Tourneo Courier, versiunile electrice ale vehiculului comercial. În total, uzina din România va produce până la final de 2024 o gamă com­pusă din şase modele - Puma cu motor cu ardere internă şi Puma electric, noile Transit Courier şi E-Transit Courier, dar şi Tourneo Courier - versiunea de pasageri a lui Transit Courier şi versiunea electrică a acestuia.

 

Cu noile modele vin şi noi furnizori

Producătorul sud-coreean SK va livra dinspre Ungaria spre Craiova bateriile pentru E-Transit Courier. SK Innovation anunţa în 2021 o investiţie de 2,3 miliarde de euro în Ungaria în producţia de baterii pentru maşini electrice.