Microsoft depăşeşte Apple şi devine cea mai valoroasă companie din lume: 2.870 miliarde de dolari

Autor: Liviu Popescu 14.01.2024

Microsoft a depăşit Apple pentru a deveni cea mai mare companie din lume în funcţie de valoarea de piaţă, în timp ce boom-ul inteligenţei artificiale a adus o nouă turnură în rivalitatea de zeci de ani dintre cele două grupuri Big Tech, scrie publicaţia Financial Times.

Acţiunile companiei de software au urcat cu aproximativ 1% la începutul şedinţei de tranzacţionare de joi, ducând valoarea sa de piaţă la 2.870 mld. dolari, devansând astfel producătorul iPhone, ale cărui acţiuni au scăzut cu aproape 1%.

La prânz, la New York, Apple a revenit pe primul loc, în timp ce piaţa în general a scăzut.

Entuziasmul investitorilor cu privire la noul val de inteligenţă artificială generativă a alimentat o revenire a acţiunilor Microsoft, care este cel mai mare susţinător al OpenAI, producătorul popularului chatbot ChatGPT, care funcţionează cu inteligenţă artificială.

Apple a fost lăsată în mare parte în afara entuziasmului AI care a propulsat Microsoft, care este cel mai mare susţinător al OpenAI şi furnizor de găzduire în cloud, precum şi un pionier în implementarea chatbot-urilor AI în produsele sale de căutare şi pentru locul de muncă.

În acelaşi timp, îngrijorările legate de vânzările mai slabe ale iPhone - în special în China - au cântărit asupra acţiunilor Apple în primele zile ale anului 2024, determinând o serie de retrogradări ale analiştilor de pe Wall Street.

Apple şi Microsoft sunt rivali încă din anii 1980, când compania fondată de Steve Jobs şi Steve Wozniak a acuzat producătorul Windows al lui Bill Gates că a furat "aspectul şi simţul" software-ului său pentru calculatoare Macintosh. Apple a pierdut un proces foarte mediatizat privind drepturile de autor care viza Windows la începutul anilor 1990, deschizând calea pentru Mi