Dezvoltatorii au cumpărat foste platforme industriale de circa 400 mil. euro pentru viitoare proiecte. Care sunt acestea

Autor: Bogdan Alecu 21.01.2024

Dincolo de investitorii privaţi care au achiziţionat multe foste platforme industriale pentru a le transforma în viitoare centre de interes, şi instituţii precum Primăria Braşov şi-au făcut simţită prezenţa în piaţă, cumpărând fostul CET Braşov, care constă într-un teren de 50 de hectare, pentru a atrage noi investitori.

Volumul tranzacţiilor cu tere­nuri pentru proiecte imobili­are comerciale - exclusiv cele industriale şi de depozite tradiţionale - a scăzut cu sub 10% faţă de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, şi continuă să se situeze considerabil peste nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit estimărilor Colliers.

În 2023 s-au finalizat achiziţiile platfor­me­lor Helitube şi Filan din Vergului, cum­pă­rate de Kaufland, Lidl şi Hornbach, pre­cum şi Vastint/terenul Aktor de la Timpuri Noi, lângă Musette. Ca tranzacţii mai noi sunt cele semnate de One United care a cumpărat fostul Vulcan în Progresului dar şi terenul lui CPI pentru office în Dimitrie Pompeiu. De asemenea Speedwell a mai cumpărat un teren în Aviaţiei, iar Adrian Polec a cumpărat un teren de la Biofarm în Iancu de Hune­doara. Lista este completată de tran­zacţia de la Braşov, prin care primă­ria a cum­părat 50 de hectare odată cu fostul CET Braşov, dar şi cea de la Cluj, în care Hexagon a cumpărat fosta platformă Teh­no­frig, într-o tranzacţie de 30-40 mil. euro, cea mai mare din Cluj de până acum.