Un paradox al creşterii economice: PIB-ul României a crescut, dar industria a scăzut puternic. Cele mai afectate industrii sunt metalurgia, industria lemnului sau mobilei, dar şi industria textilelor şi hainelor

Ziarul Financiar 19.01.2024

Industria României a încheiat 2023 pe minus după ce la 11 luni din an, cele mai recente date disponibile, producţia din industrie scădea cu 5%, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Sectoarele care au performat cel mai slab au fost industria lemnului, mobilei, modei şi metalurgia. Industria, care face spre 23-25% din PIB, în funcţie de performanţa din anul respectiv, încheie astfel al cincilea an pe minus, în vreme ce economia a crescut. De ce nu îşi revine sectorul industrial? „Scăderea producţiei industriale din 2023 este consecinţa a ceea ce s-a întâmplat în toamna anului 2022, şi anume când preţurile ridicate la energie şi gaz au influenţat puternic costurile de fabricaţie. Asta a determinat ca unele dintre companii şi industrii chiar să-şi oprească activitatea, fiind în pericol de a-şi consuma toată lichiditatea din cauză că vindeau sub costurile de fabricaţie. Unele dintre cele care şi-au oprit activitatea au oprit-o iremediabil, adică instalaţiile nu au mai putut fi pornite“, explică Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.