Miliardarul britanic Joe Lewis, proprietarul celebrului club de fotbal Tottenham Hotspur, a fost găsit vinovat de fraudă şi inside trading, adică a oferit angajaţilor şi iubitelor lui ponturi despre acţiunile de la bursă

Autor: Andrei Şerbănescu 25.01.2024

Miliardarul britanic Joe Lewis a pledat miercuri vinovat în faţa acuzaţiilor că a folosit o schemă de tranzacţionare cu informaţii privilegiate pentru a-şi îmbogăţi prietenii şi asociaţii. Magnatul şi-a cerut scuze în faţa unui judecător, spunând că este „jenat" de comportamentul său, raportează The Guardian.

Bărbatul în vârstă de 86 de ani, al cărui trust de familie controlează o majoritate a clubului Tottenham Hotspur, a pledat vinovat la o serie acuzaţii de fraudă cu titluri de valoare, ca parte a unui acord cu procuratura americană din Manhattan. În urma recunoaşterii vinovăţiei, Lewis are dreptul de a face apel în cazul în care va fi condamnat la închisoare, a declarat avocatul său David Zornow.

În iulie anul trecut, Damian Williams, procurorul american pentru districtul sudic din New York, l-a acuzat pe Lewis că a oferit apropiaţilor o serie de informaţii privilegiate despre companiile în care era investitor.

„El a folosit informaţii privilegiate ca o modalitate de a-şi compensa angajaţii sau de a le oferi cadouri prietenilor şi iubitelor sale", a declarat Williams la acea vreme.

Adresându-se judecătoarei americane Jessica Clarke, Lewis a declarat că ştia la momentul respectiv că ceea ce făcea era greşit.

„Sunt foarte jenat şi îmi cer scuze în faţa instanţei pentru comportamentul meu", a spus Lewis.

Piloţii, Patrick O'Connor şi Bryan Waugh, au fost, de asemenea, inculpaţi. Toţi cei trei bărbaţi s-au declarat nevinovaţi în iulie anul trecut.

Lewis a primit 16 capete de acuzare pentru fraudă cu valori mobiliare şi trei capete de acuzare pentru conspiraţie, pentru presupuse infracţiuni care s-ar fi desfăşurat între 2013 şi 2021.

Deşi Lewis nu va pleda vinovat pentru celelalte capete de acuzare în conformitate cu termenii înţelegerii sale, Clarke a declarat că le poate lua în considerare în scopul stabilirii sentinţei.

Clarke a stabilit ca sentinţa să fie pronunţată la 28 martie.

Lewis a fondat firma de investiţii Tavistock Group şi are o avere de 6,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Lui Lewis i s-a permis să rămână în libertate în baza unei cauţiuni de 300 de milioane de dolari, garantată de iahtul său, denumit Aviva, şi de avioanele sale private.