Paradoxul economiei româneşti: economia se dezvoltă în pofida provocărilor, iar asta pentru că investitorii vor să fie aici. Acum e momentul pentru companiile româneşti să meargă dincolo de graniţă

Autor: Cristina Roşca 14.02.2024

În volum, piaţa a scăzut uşor, dar în valoare a crescut accelerat datorită faptului că, pentru prima dată, au existat două megatranzacţii (de peste 1 mld. euro fiecare).

Piaţa de M&A din România a avut o evoluţie bună în 2023 în contextul regional, european şi mondial dificil, atât pe plan economic, cât şi geopolitic, însă pentru o şi mai bună dezvoltare e nevoie de un mai mare apetit de fuziuni şi achiziţii în rândul investitorilor locali.

„E nevoie de investitori români care să se dezvolte prin achiziţii. Banca Transilvania e un exemplu în acest sens, dar e nevoie de mai mulţi. În 2022 şi 2023 s-a văzut o creştere a apetitului în acest segment (tranzacţii domestice), dar asta şi în contextul unei pieţe globale în scădere (cu investitori străini mai prudenţi - n.red.)“, a spus Peter Latos, partener şi head of strategy and transactions în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY.

Afirmaţiile sale vin în contextul în care piaţa locală de M&A a scăzut uşor în volum (număr de tranzacţii) anul trecut, cu circa 6%, în timp ce în regiunea Europei Centrale şi de Est declinul a fost de 26%, iar în Europa de 15%. La nivel mondial, scăderea a fost chiar mai puternică, conform datelor EY. „În 2023, la nivel european şi mondial, piaţa de fuziuni şi achiziţii a atins un minim al ultimilor zece ani în volum. În context, România a avut o evoluţie pozitivă“, explică Iulia Bratu, partener şi head of lead advisory la EY.