Interviu ZF. Maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, vorbeşte despre listarea la BVB: Mai întâi trebuie să se schimbe legislaţia. Noi suntem pe deplin pregătiţi

Autor: Tibi Oprea 25.02.2024

Legislaţia actuală cere ca orice acţionar al unei bănci moldoveneşti cu o participaţie de 1% sau mai mult să fie aprobat în prealabil de BNM.

Maib, cea mai mare instituţie de credit din Republica Moldova, cu active totale de 2,7 mld. euro şi o cotă de piaţă de 34%, este pregătită de listarea la Bursa de Valori Bucureşti, dar aşteaptă schimbarea legislaţiei naţionale, care în acest moment împiedică accesul pe o bursă internaţională.

„Nu se poate spune (când va avea loc listarea – n. red.), având în vedere că mai întâi trebuie să se schimbe legislaţia. Din punctul de vedere al pregătirii noastre ca entitate corporativă – guvernanţă corporativă, raportare, divulgare, transparenţă – suntem pe deplin pregătiţi“, a transmis Maib pentru ZF. În prezent, legislaţia, şi anume Legea cu privire la activitatea bancară, cere ca orice acţionar al unei bănci moldoveneşti cu o participaţie de 1% sau mai mult să fie aprobat în prealabil de Banca Naţională a Moldovei. Mai există de asemenea o cerinţă de notificare pentru orice număr de acţiuni cumpărate, dar şi alte dispoziţii mai mici.