Dicţionar de sănătate. Ce este investigaţia PET-CT şi ce informaţii oferă? Medic: „Reprezintă una dintre cele mai importante revoluţii în diagnosticul paraclinic“. În România, doar 15 spitale, cinci de stat şi 10 private, au aparat PET-CT

Autor: Georgiana Mihalache 23.02.2024

Anual, peste 12.000 de pacienţi sunt incluşi în programul naţional de PET-CT, derulat de Casa Naţională de Sănătate  Tariful decontat de CNAS pentru o astfel de investigaţie este de 4.000 de lei.

Investigaţia PET/CT combină două me­tode ima­gistice diferite care îi oferă medi­cului un diag­nostic clar în cazul unor boli pre­cum cancerul, afec­ţiunile cardiace, neurologi­ce sau boli inflamatorii. Examinarea aduce în plus faţă de RMN şi CT analiza activităţii metabolice şi permite astfel medicilor detec­tarea din timp a cancerelor.

În România, sunt 15 unităţi medicale în­scri­se în programul naţional de PET-CT prin care pacienţii pot beneficia de investigaţie de­contată. Cinci sunt spitale de stat, iar restul sunt private, potrivit datelor CNAS. Fără să fie decontată, investigaţia costă 5.000 de lei. România se plasează în partea de jos a clasamentului privind nu­mă­rul de echipamente PET-CT în ţările din Europa. În comparaţie, în Italia, cu o populaţie de trei ori mai mare, sunt 216 aparate PET-CT, de 15 ori mai multe decât în România.