Mihai Toader Pasti, ÎntreVecini: Sunt 150.000 de blocuri în România şi acum avem doar 26 de asociaţii, cu o capacitate instalată totală de 369,4 kW. Suntem într-un moment 2019 pe subiectul prosumatorilor la bloc

Autor: Alex Ciutacu 28.02.2024

Valul de prosumatori din România a fost susţinut până acum de o adopţie accelerată în rândul celor care stau la casă şi au montat panouri fotovoltaice pe acoperiş, însă în rândul celor 150.000 de blocuri de locuinţe din România există până acum doar 26 de asociaţii, a explicat Mihai Toader Pasti, fondator ÎntreVecini, prezent în cadrul ZF Power Summit 2024.

„În România sunt 150.000 de blocuri în acest moment. Dacă ne uităm la datele de prosumatori la bloc, cel puţin cele pe care le avem de la ANRE de acum, sunt 26 de asociaţii cu 369,4 kW capacitate instalată totală. Practic, din punctul nostru de vedere, ne aflăm într-un moment 2019 din punct de vedere al prosumatorilor la bloc. Este un potenţial de creştere uriaş”.

ÎntreVecini, împreună cu cei care sponsorizează proiectul, a reuşit în decembrie 2022 să conecteze la reţea primul bloc de locuinţe care activează ca prosumator. Acum, proiectul se extinde la nivel naţional.

„Acum avem un apel prin care căutăm să finanţăm alte 10 asociaţii de bloc din România în care să le montăm panouri fotovoltaice să devină prosumatori”.

Totuşi, pentru ca potenţialul fotovoltaicelor la bloc să poată fi atins România are nevoie de creareaunei legislaţii locale coerente cu privire la comunităţile de energie.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024: