Primul test pentru bugetul de stat din 2024. Cheltuielile amânate la final de 2023 se văd în ianuarie: deficitul bugetar s-a dublat

Autor: Răzvan Botea 03.03.2024

Deficitul bugetar ar trebui să scadă în 2024, conform proiectului de buget, de la 5,7% din PIB în 2023 la 5% din PIB în 2024. În ianuarie însă, deficitul s-a dublat, de la 4 mld. lei în prima lună din 2023 la 8 mld. lei în aceeaşi lună de anul acesta. Veniturile au crescut cu peste 20%, dar cheltuielile au avansat cu 27% în ianuarie.

„Pe mine mă îngrijorează în cea mai mare măsură eficienţa funcţionarilor publici versus nivelul salarial pe care îl primesc şi care generează o cheltuială mare. Pe de altă parte, în subsidiar, generează o problemă inclusiv mediului privat, pentru că eu o consider o concurenţă neloială pe care o face statul şi care atrage nişte resurse umane care ar avea o eficienţă mult mai mare dacă ar lucra în mediul privat”, a spus Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia, în cadrul unei analize a execuţiei bugetare la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.