Elon Musk porneşte o nouă cruciadă şi dă în judecată Open AI şi pe Sam Altman. Şeful Tesla acuză start-up-ul că nu şi-a respectat acordul fondator de a construi o "inteligenţă generală artificială" în beneficiul umanităţii. "În realitate, OpenAI, a fost transformată într-o filială de facto cu sursă închisă a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft"

Autor: Ştefan Stan 01.03.2024

Elon Musk a intentat un proces împotriva OpenAI şi a directorului său executiv Sam Altman, susţinând că aceştia au compromis misiunea iniţială a start-up-ului de a construi sisteme de inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii, scrie FT. 

Avocaţii lui Musk au susţinut, într-un dosar transmis joi unei instanţe din San Francisco, că alianţa de miliarde de dolari a OpenAI cu Microsoft a însemnat că aceasta şi-a încălcat angajamentul de a construi în condiţii de siguranţă o "inteligenţă generală artificială" - o inteligenţă artificială capabilă să aibă acelaşi nivel de inteligenţă ca şi oamenii, sau un nivel chiar mai ridicat.

"Până în ziua de azi, site-ul OpenAI, continuă să profeseze că statutul său este de a se asigura că AGI "aduce beneficii întregii umanităţi"", au scris ei. "În realitate, însă, OpenAI, Inc. a fost transformată într-o filială de facto cu sursă închisă a celei mai mari companii de tehnologie din lume: Microsoft".

Musk spune că scopul procesului este de a "obliga" OpenAI să adere la acordul său fondator de a construi o tehnologie care să nu avantajeze doar persoane precum Altman şi corporaţii precum Microsoft.

OpenAI a refuzat să comenteze. Reprezentanţii lui Musk au fost contactaţi pentru comentarii. Microsoft nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Miliardarul din domeniul tehnologiei a fost unul dintre co-fondatorii OpenAI în 2015. În dosarul său juridic, Musk a declarat că a donat în total 44 de milioane de dolari grupului.

Şeful Tesla a părăsit consiliul de administraţie al OpenAI în 2018, în urma unor dezacorduri cu Altman cu privire la direcţia de cercetare. Un an mai târziu, grupul a înfiinţat o ramură cu scop lucrativ, prin intermediul căreia Microsoft a investit aproximativ 13 miliarde de dolari.

Alianţa Microsoft-OpenAI este analizată de organismele de supraveghere a concurenţei din SUA, UE şi Marea Britanie. Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat săptămâna aceasta pentru Financial Times că cele două companii sunt "parteneri foarte importanţi", dar că "Microsoft nu controlează OpenAI".

Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA a emis citaţii către directorii OpenAI în noiembrie, în cadrul unei investigaţii pentru a stabili dacă Altman şi-a indus în eroare investitorii, potrivit unor persoane familiare cu acest demers.

Această investigaţie a avut loc la scurt timp după ce consiliul de administraţie al OpenAI l-a concediat pe Altman din funcţia de director general, pentru a-l repune în funcţie câteva zile mai târziu. De atunci, a fost instituit un nou consiliu de administraţie, care îl include pe fostul codirector executiv al Salesforce, Bret Taylor, în calitate de preşedinte.

O firmă de avocatură independentă WilmerHale efectuează în prezent o analiză internă a acuzaţiilor fostului consiliu de administraţie împotriva lui Altman.

OpenAI a devenit un lider în domeniul inteligenţei artificiale generative - software care poate produce text, imagini şi coduri în câteva secunde - despre care analiştii cred că va zgudui industriile din întreaga lume. Alţi rivali din Big Tech, precum Google şi Amazon, investesc, de asemenea, masiv în dezvoltarea acestei tehnologii.