Mihai Precup, preşedintele AMEPIP, agenţia care va controla toate companiile statului: Agenţia este funcţională

Autor: Răzvan Botea 06.03.2024

Mihai Precup, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), a spus că agenţiua este operaţională, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de agenţie.

Funcţia de coordonare a întreprinderilor publice urmează fie realizată de către Agentia pentru Monitorizarea si Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) şi bugetul acesteia ar urma să fie de maxim 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat şi finanţarea va veni din amenzi. AMEPIP va fi direct în subordinea premierului.

Instituţia are rolul de a elabora şi de a propune guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul companiilor publice.

AMEPIP se va finanţa din surse proprii, mai susţin iniţiatorii proiectelor de acte normative:  „Veniturile proprii ale Agenţiei provin din cota de 30% aferentă amenzilor aplicate şi dintrun tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situaţiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit anual prin ordin al preşedintelui Agenţiei.