Tranzacţie confirmată: Vodafone îşi vinde operaţiunile din Italia către Swisscom pentru 8 miliarde de euro. Gigantul britanic anunţă că va răscumpăra acţiuni în valoare de 4 mld. euro şi va reduce dividendele la jumătate

Autor: Ştefan Stan 15.03.2024

Vodafone a acceptat să îşi vândă operaţiunile din Italia către Swisscom pentru 8 miliarde de euro în numerar, ca parte a planurilor directorului general Margherita Della Valle de a simplifica grupul de telecomunicaţii cu sediul în Marea Britanie, scrie FT. 

De asemenea, compania a anunţat că va returna până la 4 miliarde de euro acţionarilor prin răscumpărări şi că îşi va reduce dividendele la 4,5 cenţi pe acţiune începând de anul viitor, de la 9 cenţi în 2024.

Della Valle a declarat că vânzarea a marcat "al treilea şi ultimul pas în remodelarea operaţiunilor noastre europene", după cedarea unităţii spaniole şi o fuziune a operaţiunilor sale din Marea Britanie, care este în prezent analizată de autoritatea britanică de reglementare a concurenţei.

În octombrie, compania FTSE 100 a acceptat să îşi vândă operaţiunile spaniole pentru o sumă de până la 5 miliarde de euro către Zegona Communications, fondată de doi foşti directori ai Virgin Media.

Cele 4 miliarde de euro pentru răscumpărări de acţiuni constau în până la 2 miliarde de euro în urma finalizării vânzării Vodafone Spania în 2025 şi până la 2 miliarde de euro din vânzarea Vodafone Italia, care este supusă aprobărilor de reglementare şi de altă natură.

Vodafone a precizat că această tranzacţie a oferit grupului britanic de telecomunicaţii o ieşire completă din Italia, unde "nu a fost posibil" să obţină randamente adecvate pentru capitalul angajat.

 Vodafone intenţionează să îşi restructureze organizaţia în cinci divizii de afaceri: Germania, Pieţe europene, Africa, Vodafone Business şi Vodafone Investments, urmând ca Philippe Rogge să se retragă din funcţia de director executiv al Vodafone Germania şi să părăsească grupul.