Adrian Tănase, BVB: Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale este complet fezabilă în a doua parte a anului 2024. Vom putea tranzacţiona de anul acesta stock futures, index futures pe BET şi energy futures

Autor: Alex Ciutacu 18.03.2024

Contrapartea Centrală ar putea deveni operaţională în a doua parte a anului 2024, când am putea vedea şi primele instrumente de tip futures care vin odată cu aceasta, a explicat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale este complet fezabilă în a doua parte a anului 2024, să avem contrapartea autorizată şi pieţele de derivate funcţionale”.

Piaţa instrumentelor derivate presupune un ecosistem la care trebuie să participe mai mulţi jucători, aşa cum a subliniat Tănase.

„Trebuie să vină şi mai mulţi jucători, market makeri, general clearing member, bănci, avem deja interes manifestat de cel puţin o bancă. Sunt mai multe interese pe care trebuie să le vedem manifestate ca să avem o piaţă lichidă şi acolo”.

A doua parte a anului 2024 nu va aduce de la început întreg ecosistemul pentru o piaţă de derivate lichidă, dar ar trebui să aducă o piaţă pe care se vor putea face tranzacţii.

„Vom putea tranzacţiona încă de anul acesta futures, single stock futures, index futures pe indicele BET şi energy futures. O să avem şi produse pe energie pentru cine este interesant, probabil o să fie şi jucători din piaţa de energie interesaţi, iar pe piaţa OPCOM vom avea servicii centralizate de clearing disponibile pentru toţi jucătorii de pe piaţa OPCOM pe care le va oferi tot Contrapartea Centrală”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition