Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management: Pentru a creşte lichiditatea, bursa de la Bucureşti ar beneficia de statutul de piată emergentă şi sper să intrăm în această categorie cât mai repede

Autor: Roxana Rosu 18.03.2024

Statutul de piată emergentă ( MSCI) ar ajuta creşterea lichiditătii la BVB şi, de asemenea, să acceptăm multiplii mai ridicati, pentru cei care vor să facă exit-uri, a declarat Adrian Negru, CEO Raiffeisen Asset Management .

”Pretul pentru multiplii scăzuti pe care îi avem la BVB este această lichiditate scăzută. Nu trebuie să fim doar o piată de dividend, nu ne putem multumi cu atât. Cred că multiplii mai ridicati şi statutul de piată emergentă sunt corelate, nu ştiu care va apărea primul”.

Ce a mai declarat Adrian Negru:

Dacă ar veni un emitent nou, cu o valoare similară cu Hidroelectrica, nu ar fi o problemă ca jucătorii locali să o acopere. Fondurile locale deschise au alocat BVB cam 2 miliarde lei, sunt încă 1 miliarde lei din Pilonul 3. Pilonul 2 are circa 30 miliarde lei expunerea pe piata locală. Aceştia sunt banii investitorilor institutionali locali. La care se adaugă investitorii de retail.

Nu cred că ar fi o problemă să acopere o nouă ofertă de genul Hidroelectrica.

In industria de asset management a grupurilor bancare nu avem un silver bullet să rezolvăm totul peste noapte. Dar piata e dominată de grupurile bancare şi asta ar trebui să fie punctul cel mai puternic pe termen scurt şi mediu pentru a dezvolta piata fondurilor de investitii.

Băncile au una din cele mai puternice retele de distributie de instrumente financare şi aşa putem spera să ajungem la mai multi investitori. Suntem la 1% din PIB acum, deci abia am zgâriat suprafata pietei locale.

Eu mi-aş dori să intrăm în MSCI cât mai repede, unde există fonduri de miliarde de dolari disponibile.  Sunt perspective bune şi din această perspectivă pentru BVB.