Bogdan Neacşu, CEC Bank: Suntem unul dintre principalii finanţatori ai economiei reale. Companiile din România au o rezilienţă foarte bună

Autor: Alex Ciutacu 20.03.2024

CEC Bank a devenit unul dintre cei mai mari finanţatori ai economiei reale, fiind printre primii doi sau trei jucători din piaţa bancară în ceea ce priveşte creditarea antreprenorilor, companiilor şi proiectelor din economia reală, a explicat Bogdan Neacşu, preşedinte al Comitetului de Direcţie al CEC Bank, în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara alături de CEC Bank.

„Cred că CEC Bank se erijează în a fi un jucător foarte important în a finanţa antreprenorii locali, persoane fizice, persoane juridice, dar cu precădere pe cei care îşi desfăşoară activitatea sau au business-uri în România. Şi îndrăznesc să cred că o facem din ce în ce mai bine şi încercăm să ne perfectăm maniera în care intervenim în piaţa sau maniera în care desenăm produsele noastre pentru a fi duse către clienţii noştri”.

CEC Bank a urcat în 2023 pe locul trei în topul băncilor după valoarea activelor nete raportate. Dincolo de acest clasament, CEC este unul dintre cei mai mari finanţatori ai economiei reale, într-un top pe care îl împarte cu Banca Transilvania, BCR şi BRD.

„Nu este atât de improtant locul neapărat, cel puţin acum, cât este important să avem o capacitate financiară şi o soliditate financiară astfel încât să fim cât mai prezenţi în piaţă. Ca să aveţi câteva repere, suntem al doilea sau al treilea cel mai mare finanţator al economiei reale”.

În economia reală, companiile din România dau dovadă de rezilienţă, în timp ce sectoare precum agricultura, infrastructura sau centrele logistice sunt într-o creştere continuă, chiar dacă se confruntă şi cu ani mai complicaţi.

„Este foarte important să vedem că în tot acest context companiile din Români au o foarte bună rezilienţă, mă refer aici la capacitatea de a-şi construi business-ul, de a continua business-ul sau de a cuceri anumite pieţe. Mă refer la zona agricolă, care a trecut prin multe probleme în ultimii doi ani de zile, probabil că şi anul acesta vor fi ceva mici probleme, dar totuşi este un segment în creştere”.

Bancherul a mai vorbit la Timişoara şi despre evoluţia pozitivă în sectorul de infrastructură, cu precădere infrastructură mare.

„Mă refer aici la marea infrassrtructură, care la fel de bine este un segment în continuă dezvoltare. (...) Iar asta ce înseamnă? Implică foarte mulţi antreprenori locali sau regionali să participe la aceste investiţii. Şi cred că este un semnal foarte bun. E adevărat că este şi o mare responsabilitate, pentru că plăţile trebuie făcute la timp, lucrurile trebuie făcute la timp, dar dacă lucrurile continuă în maniera în care am început în ultimii doi ani de zile, cred că România va beneficia de un salt fantastic în următorii ani”.

Al treilea sector subliniat ca fiind în creştere este cel al centrelor logistice, care asigură o dezvoltare economică.

„Este foarte important că se investeşte în câteva segmente imporrtante, e foarte important că investitorii străini se uită pozitiv la noi, cu toate plusurile şi minusurile pe care această ţară sau economie le are”.

Ce a mai declarat: