Comisia Europeană apără industria UE şi atacă cu anchete producătorii chinezi de maşini electrice, de panouri solare, turbine eoliene şi locomotive

Autor: Catalina Apostoiu 11.04.2024

Autorităţile de la Bruxelles au lansat o anchetă legată de subven­ţii cu privire la furnizorii chinezi de turbine eoliene, accelerându-şi efor­tu­rile de a-şi proteja industria în faţa concurenţei ieftine, scrie Financial Times.

Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de compe­tiţie, a anunţat că ancheta va examina dacă firmele chineze care participă în dezvoltarea de parcuri eoliene din Europa beneficiază de susţinere de stat din partea Beijingului.

Ancheta se va baza pe o lege nouă adoptată în 2023 la nivel de UE ce-i permite Bruxelles-ului să cerce­teze companiile care depun oferte în licitaţii publice din bloc de peste 250 de mi­lioane de euro, potrivit Euractiv.

La începutul lunii aprilie, UE a lansat două anchete bazate pe legea respectivă pentru a determina dacă subvenţiile au ajutat companii chi­ne­zeşti să depună oferte neloiale pentru contracte publice în Europa. Prima a vizat furnizarea de trenuri în Bul­garia, iar cea de-a doua dezvoltarea unui parc solar în România.

Anchetatorii vor analiza „condi­ţiile dezvoltării de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria“, a anunţat Vestager.

De asemenea, anunţul privind sec­torul eolian vine la şase luni după ce oficialii UE au lansat o anchetă si­milară antisubvenţii privind impor­tul de maşini electrice din China. An­cheta ar putea avea drept rezultat introducerea de tarife.

Vestager a declarat că China do­mi­nă deja industria panourilor solare prin atragerea de investiţii străine, achiziţii de tehnologie şi acordarea de „subvenţii masive“ furnizorilor locali înainte de a exporta ieftin.

„Rezultatul este că astăzi sub 3% din panourile solare instalate în Europa sunt produse în China. Nu ne putem permite să vedem ce s-a în­tâm­plat cu panourile solare să se în­tâmple din nou cu maşinile electrice, eoliene­le sau semiconductorii“, a subliniat co­misarul european, con­form Euronews.

Producătorii europeni de turbine eoliene le cer de multă vreme lide­ri­lor UE să-i protejeze în faţa concurenţei neloiale străine. În cadrul unui „plan de acţiune“ pentru eoliene publicat în octombrie anul trecut, executivul UE avertiza cu privire la posibile vii­toare anchete pe lângă măsuri de redresare a problemelor din sector.

China a devansat UE în 2020 ca cel mai mare producător de instalaţii eoliene, reprezentând acum peste ju­mătate din turbinele eoliene funcţio­nale la nivel mondial. Beijingul în­cearcă să devină lider global în tipurile de tehnologii verzi pe care UE se va baza pentru a-şi realiza tranziţia către energia verde, scrie Politico.

Reacţionând la anunţul recent, grupul de lobby WindEurope a declarat că furnizorii chinezi avansează deja pe piaţa UE oferind turbine la preţuri la jumătate faţă de cele ale producătorilor locali, notează Euronews.

Anunţând noile anchete, Vestager a avertizat că această abodare caz-cu-caz nu va fi suficientă, fiind necesară una sistematică, la nivel internaţional, pentru a proteja sectorul clean tech în faţa competiţiei neloiale, iar aceasta până când nu va fi prea târziu, relatează Euractiv.