Oriol Casellas, Redport Capital: Standardul nZEB este o obligaţie, dar nu ai niciun beneficiu ca dezvoltator dacă îl pui în aplicare. Statul ar putea da un imbold

Autor: Alex Ciutacu 15.04.2024

Statul ar trebui să impulsioneze adopţia unor inovaţii precum standardul de eficienţă energetică nZEB, în contextul în care astăzi dezvoltatorii imobiliar nu au niciun avantaj dacă îşi asumă costurile unei astfel de tranziţii, a explicat Oriol Casellas, director financiar Redport Capital, în conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024.

„nZEB este o obligaţie, dar nu ai niciun beneficiu ca dezvoltator dacă îl pui în aplicare. Eu mergeam la dezvoltatori care făceau case şi întrebam de ce nu pun pompe de căldură, de exemplu. Păi, dacă pun pompe de căldură am ieşit din TVA de 5% şi mă duc la 19%, deci statul împinge oamenii să facă oposul a ceea ce le spune să facă”.

Casellas a subliniat că dacă ar exista un dialog mai bun între mediul privat şi autorităţi când vine vorba despre astfel de tranziţii s-ar putea ajunge mai eficient la rezultate concrete.

„Dacă ar exista un dialog adevărat cu cei care sunt în piaţă am putea să comunicăm acest lucru şi am găsi soluţii care să fie win-win pentru toată lumea. Oamenii ar fi avut pompe de căldură, ar consuma astăzi cu 80% mai puţin curent, s-ar fi plătit un TVA de 5% şi ar fi fost win-win. Şi sunt nenumărate exemple de acest gen, nu doar pe încălzire, ci şi pe spaţii verzi şi altele”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2024: