Anunţ crucial venit din partea JPMorgan: „Lumea trebuie să se trezească la realitate în ceea ce priveşte reducerea utilizării combustibililor fosili. Acest proces poate fi măsurat doar în decenii sau chiar generaţii”

Autor: Andrei Şerbănescu 19.04.2024

Lumea are nevoie urgentă de o „trezire la realitate" în ceea ce priveşte trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă, a avertizat JPMorgan, afirmând că ar putea fi nevoie de „generaţii" pentru a atinge obiectivele de zero emisii nete imaginate de autorităţile occidentale, raportează FT.

Într-un raport privind strategia energetică globală trimis clienţilor în această săptămână, banca de investiţii americană a afirmat că eforturile de reducere a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazelor au fost întârziate de ratele mai mari ale dobânzilor, de inflaţie şi de războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

„În timp ce ţinta de a ajunge la zero emisii este încă la mare distanţă, trebuie să recunoaştem realitatea că variabilele s-au schimbat", a declarat pentru Financial Times Christyan Malek, şeful strategiei energetice globale a JPMorgan şi principalul autor al raportului. „Ratele dobânzilor sunt mult mai mari. Datoria guvernamentală este semnificativ mai mare, iar peisajul geopolitic este diferit din punct de vedere structural. Cele 3 sau 4 miliarde de dolari care vor fi necesare în fiecare an pentru susţinerea tranziţiei energetice vin într-un mediu macro complet diferit". 

Malek a prezis că nivelurile de investiţii necesare vor exercita presiuni asupra guvernelor pentru a reduce politicile energetice agresive. Guvernul scoţian a renunţat joi la planul său ambiţios de reducere a emisiilor de carbon cu 75% până în 2030, recunoscând că obiectivul nu poate fi atins.

În raportul său, JPMorgan a afirmat că schimbarea sistemului energetic mondial „este un proces care ar trebui să fie măsurat în decenii sau generaţii, nu în câţiva ani".

Acesta a adăugat că investiţiile în energia regenerabilă „oferă în prezent randamente sub aşteptări" şi că, în urma unei potenţiale creşteri agresive a preţurilor la energie, există chiar riscul unor tulburări sociale semnificative.