Acţiunile Intel se prăbuşesc pe bursă: Gigantul american pierde 10% din valoarea de piaţă, în timp ce rivalitatea cu Nvidia devine acerbă. „Compania este în mod clar afectată, o să dureze ani de zile până vom vedea rezultatele deciziilor luate azi”

Autor: Valeriu Dănilă 26.04.2024

Acţiunile Intel au scăzut cu 10% vineri după ce a devenit evident că boom-ul AI a direcţionat cheltuielile companiilor departe de echipamentele clasice, precum data centere, în care Intel avea un cuvânt greu de spus, titrează FT.

Intel a pierdut aproximativ 30% din valoarea de piaţă de la începutul anului întrucât Nvidia, principalul rival, produce procesoare pentru AI tot mai eficiente.

„Compania este în mod clar afectată, o să dureze ani de zile până vom vedea rezultatele deciziilor luate azi”, au arătat analiştii Bernstein.

Intel plănuieşte să cheltuiască 100 de miliarde de dolari în patru state americane pentru a construi şi a extinde fabrici în incercarea de a ţine pasul cu competiţia.

Mariile companii au prioritizat investiţiile în cipuri AI avansate, scăzând abrupt cererea pentru tradiţionalele procesoare Intel, considerate mult timp singura alegere în centrele de date.