OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, raportează pentru T1/2024 un profit net de 1,4 mld. lei, minus 6% faţă de primul trimestru din 2023, şi afaceri de 8,5 mld. lei, în scădere cu 10%

Autor: Liviu Popescu 30.04.2024

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie petrolieră din România, a raportat pentru primul trimestru din 2024 un profit net de 1,4 mld. lei, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi afaceri de 8,5 mld. lei, mai mici cu 10%, potrivit raportului publicat marţi dimineaţă la Bursa de Valori.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 10% comparativ cu T1/23, influenţată negativ de preţuri mai mici la gaze naturale şi energie electrică, precum şi de volume vândute mai mici de gaze naturale, parţial compensate de volume vândute mai mari de energie electrică şi produse rafinate. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 28%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi), se arată în raport.

 „Am avut un început de an puternic, am progresat cu transformarea noastră şi am obţinut rezultate bune pentru primul trimestru, într-un mediu de piaţă volatil. În timp ce preţul ţiţeiului a crescut uşor comparativ cu primul trimestru al anului 2023, preţurile gazelor şi energiei electrice pe pieţele noastre relevante au scăzut cu peste 40%. Modelul nostru de afaceri integrat şi performanţa operaţională puternică au ajutat la protejarea, în mare parte, împotriva acestui efect; rezultatul nostru din exploatare CCA excluzând elementele speciale a scăzut cu 16% faţă de primul trimestru al anului 2023 la 1,8 miliarde lei, susţinut şi de revenirea cererii pentru toate produsele noastre. Investiţiile noastre au atins 1 miliard lei şi vom investi în jur de 8 miliarde lei în 2024. Acest buget reflectă angajamentul nostru de a pune în aplicare strategia de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon. De asemenea, ne-am menţinut angajamentul de a asigura valoare pentru acţionarii noştri, prin distribuirea unui dividend de bază record pentru exerciţiul financiar 2023.”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom are o capitalizare bursieră de 43,6 mld. lei, acţiunile fiind tranzacţionate la 0,7 lei. De la începutul anului 2024 preţul acţiunilor a urcat cu 22%. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 11,3%. Austriecii de la OMV au 51,2% din companie. Statul român are 20,7% iar fondurile de pensii private Pilon II circa 14%.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în suma de 1.769 mil lei în T1/24, în scădere faţă de 2.095 mil lei din T1/23, ca urmare a contribuţiei mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, în principal din cauza marjelor mai mici din gaze naturale în segmentul Gaze şi Energie, a scăderii preţurilor la gaze naturale şi a volumelor vândute mai mici în segmentul Explorare şi Producţie şi a scăderii marjei de rafinare şi a ratei de utilizare în segmentul Rafinare şi Marketing.

Linia Consolidare a avut o contribuţie pozitivă de 151 mil lei în T1/24, în principal datorită scăderii stocului de gaze naturale, comparativ cu contribuţia negativă de (205) mil lei în T1/23 care a reflectat în special creşterea cantităţilor de produse petroliere în stoc în vederea pregătirii reviziei generale planificate a rafinăriei în T2/23.

Rata efectivă a impozitului pe profit la nivel de Grup CCA excluzând elemente speciale a fost de 17% (T1/23: 16%).

Profitul net CCA excluzând elementele speciale atribuibil acţionarilor societăţii-mamă a fost de 1.540 mil lei (T1/23: 1.881 mil lei).

Trimestrul întâi 2024 (T1/24) comparativ cu trimestrul întâi 2023 (T1/23):

Alte comentarii din raportul financiar:

Grupul OMV Petrom
 
Explorare şi Producţie
 
 
Rafinare şi Marketing
 
 
Gaze şi Energie
 
Evenimente semnificative