ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor: Văd trei scenarii pentru politica monetară a Rezervei Federale, unul dintre ele spunând că instituţia ar deveni loială politicului şi ar scădea dobânzile indiferent de datele economice

Autor: Eduard Ivanovici 02.05.2024

♦ „Pe vremea lui Donald Trump erau anumite intervenţii, el având linie directă cu Jerome Powell (şeful Fed – n. red.)“.

Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană), care dă tonul politicilor monetare la nivel mondial, are în faţă trei scenarii în ceea ce priveşte ratele dobânzilor, despre care spunea la finele anului trecut că le-ar putea reduce de două sau chiar de trei ori în 2024, consideră Alexandru Angelo, investitor la Bursa de Valori Bucureşti şi pe pieţele externe, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

„1) Economia e pe creştere susţinută, inflaţia stă sus, iar Fed-ul nu ar trebui să reducă ratele prea mult sau chiar deloc; 2) Economia se contractează, inflaţia scade şi ea, iar Fed-ul va reduce dobânzile; 3) Fed-ul nu mai ţine cont de nicio dată economică şi devine loial politicului, în speţă lui Joe Biden şi Partidului Democrat, şi va scădea rata de dobândă ca să stimuleze economia, oricum ar fi“, spune investitorul.

O inflaţie care se menţine peste ţinta instituţiei americane sau a altor bănci centrale – circa 2% – va susţine pentru o anumită perioadă un discurs antireducere a ratelor dobânzilor, ceea ce s-a putut observa, de altfel, până acum de-a lungul economiilor globale, continuă Alexandru Angelo.

„Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că inflaţia nu a ajuns în zona ţintă a băncilor centrale şi economiile sunt pe creştere susţinută, aşa că nu se justifică această scădere de dobândă.“

Inflaţia din zona euro s-a menţinut în aprilie la 2,4% şi s-a încadrat astfel în aşteptările analiştilor, făcând posibilă o reducere a ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană în luna iunie. Întrebarea este dacă tensiunile dintre Israel şi Iran vor duce din nou la creşterea preţului ţiţeiului, cu potenţial efect asupra ritmului inflaţionist din Europa.

„2024 este an electoral, sunt alegeri chiar şi în România, dar cele din SUA contează mai mult. Rămâne de văzut dacă Rezerva Federală va rămâne independentă faţă de aceşti factori politici  sau nu. Pe vremea lui Donald Trump erau anumite intervenţii, el având linie directă cu Jerome Powell; la un moment dat, făcea presiuni pentru scăderea ratelor.“