Reportaj. Pâinea la ţest, gogoşile cu dulceaţă de lapte, olăritul şi 50 de producători locali au atras 10.000 de vizitatori la festivalul Suflet de România, de pe D­omeniul Regal Săvârşin

Autor: Florentina Niţu 04.05.2024

Mirosul de iarbă verde îm­binat cu cel de pâine la ţest, coaptă pe vatră, de gogoşi proas­pete, acoperite cu dul­cea­ţă cu lap­te, de câr­naţi şi slănină din Bucovina, de tele­mea de vacă sau de oaie din diferite colţuri ale ţării, a fost „amestecul“ pentru care circa 10.000 de români şi străini au venit la a doua ediţie a festi­valului Suflet de România, găzduit pe domeniul Regal de la Săvârşin din judeţul Arad în weekendul Floriilor.

Atmosfera a fost amplificată de mirosul oa­lelor de lut ce se uscau la soare, la o tem­pe­ratură de 23 de grade, realizate de copii în­tr-un mic atelier improvizat, în timp ce o parte din adulţi se aşezau în faţa unui ecran uriaş pe care rulau secvenţe din Pistruiatul şi alte filme vechi româneşti, iar alţii au încins o horă pe fundalul unei melodii populare cân­ta­te de interpreţi pe scena principală. Într-o imagine mai cuprinzătoare a întregului tablou, erau şi copiii care se jucau veseli pe baloţii de paie, în timp ce părinţii se relaxau şi savurau un suc de aronia, o cornată sau chiar o nucată.

„Am văzut că au venit foarte mulţi tineri. Anul acesta am adus peste 50 de producă­tori, în creştere faţă de anul trecut, şi ne aşteptăm să vină peste 10.000 de oameni. În 2023 am avut aproape 8.000 de vizitatori“, a spus Gabriela Sîrbu, corporate sustainabi­lity director al Profi. Evenimentul a avut loc în 27-28 aprilie 2024, organizat de Profi în parteneriat cu Casa Regală a României.

Printre producători s-au numărat Că­ma­ra Moţului din Arieşeni, o mică afacere care realizează manual produse tradiţionale româneşti după reţete vechi adaptate cerin­ţelor actuale, Stupina Grama, ce face produ­se apicole de peste 20 de ani, precum mierea de Negruş, unul dintre cele mai distinctive ti­puri de miere, Strămoşia, o băcănie ce pune pe pia­ţă bucate din „ograda“ Bucovinei, şi Aronia Hănţeşti, producător de suc de aronia.