Preşedintele francez, Emmanuel Macron, pregătit să-l preseze pe Xi Jinping cu privire la comerţ şi războiul din Ucraina

Autor: Tiberiu Sabo 05.05.2024

Preşedintele francez Emmanuel Macron speră să-l determine pe omologul său chinez Xi Jinping, aşteptat la Paris, să reducă dezechilibrele comerciale. De asemenea, Macron vrea ca Xi Jinping să îşi folosească influenţa pe care o are asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

Este puţin probabil însă ca speranţele lui Macron să fie îndeplinite cu uşurinţă într-o perioadă în care disputele comerciale dintre Europa şi China sunt în creştere, relatează Reuters.

Franţa susţine o anchetă a Uniunii Europene privind exporturile de vehicule electrice chinezeşti, iar în ianuarie Beijingul a deschis o investigaţie privind importurile de brandy, în mare parte de producţie franceză, o mişcare considerată drept o ripostă faţă de un set tot mai mare de anchete ale UE.

"Vrem să obţinem reciprocitatea schimburilor şi să se ţină cont de elementele securităţii noastre economice", a declarat Macron într-un interviu acordat duminică ziarului francez La Tribune, înaintea vizitei de două zile a lui Xi, prima sa deplasare în regiune în ultimii cinci ani.

De asemenea, Franţa intenţionează să determine China să preseze Moscova să oprească operaţiunile din Ucraina.