Nokia prevede vanzari mai mici in acest an

Autor: Bogdan Neagu 14.06.2001


Concernul finlandez Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca profitul din al doilea trimestru va fi mai mic decat cel preconizat, iar acest declin va continua si in a doua jumatate a anului.

Imediat dupa anunt, cotatia actiunilor grupului suedez s-a prabusit cu 20%, relateaza Financial Times. Compania estimeaza ca vanzarile vor creste cu doar 10% in al doilea trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de 20% cat estimase initial.

Nokia si-a motivat previziunile in scadere prin conditiile de piata nefavorabile, la nivel global, care i-au afectat veniturile si vanzarile. "Incetinirea ritmului de crestere economica a Statelor Unite da semne de extindere si in alte regiuni ale lumii, afectand intreaga industrie a telecomunicatiilor", au declarat membrii conducerii. Pana acum, Nokia a reactionat mai putin decat rivalii sai, Motorola, Siemens si Ericsson la factorii externi.

Analistii nu cred ca firma va anunta si reduceri de personal semnificative, subliniind ca pozitia pe piata a Nokia nu va fi amenintata de concurenti, care vor inregistra rezultate chiar mai slabe.

"Cu toate ca rata de crestere a vanzarilor va scadea semnificativ, compania considera ca aceasta va fi mai ridicata decat cea pentru intreaga piata, pe perioada acestui an", afirma oficialii Nokia.

Piata telefoniei mobile s-a confruntat, in ultima perioada, cu o diminuare a vanzarilor de aparate, cauzata, in principal, de ritmul lent de crestere economica, competitia acerba si amanarea lansarii serviciilor de telefonie mobila prin intermediul Internetului.

Compania franceza Alcatel a fost, la randul sau, afectata de aceasta tendinta, fiind nevoita sa achizitioneze componente din surse externe, in timp ce Ericsson a format o alianta cu Sony, iar Philips a anuntat ca s-ar putea retrage definitiv din activitatea de productie a telefoanelor mobile.

De asemenea, Motorola si Ericsson au raportat pierderi in primele trei luni ale anului si au lansat, la randul lor, avertismente asupra rezultatelor din trimestrul al doilea.