Banca Romaneasca are 6 milioane de doalri de la IFC pentru IMM-uri

Autor: Razvan Voican 03.04.2001


Banca Romaneasca va beneficia de un imprumut in valoare de 6 milioane de dolari din partea International Finance Corporation (IFC) pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Contractul urma sa fie semnat cel mai probabil in cursul zilei de ieri, potrivit unor surse bancare.

IFC este divizia de investitii a Bancii Mondiale si a mai participat alaturi de Fondul Romano-Amercian de Investitii (FRAI) la finantarea firmelor mici si mijlocii prin programul PIMM in valoare de 10 milioane de dolari, program pe care Banca Romaneasca il deruleaza si in prezent.

Banca Romaneasca a fost agreata de IFC pentru derularea programului de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii, potrivit acelorasi surse, si pentru faptul ca este singura banca care are incheiata o polita complexa de asigurari pe piata Lloyd's.

Actionarii Banca Romaneasca au aprobat majorarea capitalului social al bancii cu inca 22 miliarde de lei din reevaluarea capitalurilor in valuta si a mijloacelor fixe, aceasta operatiune urmand sa primeasca avizul Bancii Nationale a Romaniei.

In AGA din 23 martie actionarii au aprobat majorarea cu inca 22 miliarde de lei a capitalului social, aceasta noua majorare venind la foarte putin timp dupa varsarea efectiva a celor 50 miliarde de lei din majorarea anterioara. In prezent, banca are un capital social de 153 miliarde de lei.

Pe piata bancara exista in prezent zvonuri potrivit carora pana la sfarsitul anului in banca vor mai fi injectati inca 2 milioane de dolari, in principal din partea unor fonduri de investitii.

Actionarul principal al Bancii Romanesti este FRAI, printre ceilalti actionari numarandu-se Arcom Bucuresti, si persoanele fizice Ion Basgan si Dan Nicorescu.