NATO continua medierea intre sarbi si albanezi

Autor: Gabriel Barliga 13.03.2001


Rebelii albanezi au respins propunerea de a permite intoarcerea militarilor iugoslavi in zona demilitarizata din jurul provinciei Kosovo, dar oficialii NATO se declara optimistii in vederea obtinerii unui acord de incetare a focului, relateaza CNN.

Ministrul rus de externe Igor Ivanov a anuntat ca va efectua o vizita in Iugoslavia si Macedonia in perioada 18-20 martie, pentru a incerca detensionarea situatiei in regiune.

Emisarul special al NATO, Peter Feith, a avut convorbiri in weekend cu sarbii si rebelii albanezi, ramase fara rezultat, dar avea programate ieri noi intalniri. Alianta Nord-Atlantica doreste sa trimita trupele iugoslave in zona-tampon din sudul Serbiei, dar doreste mai intai un armistitiu intre fortele sarbe si rebelii albanezi.

O parte din acestia au inceput sa opereze in Macedonia, cerand modificari ale Constitutiei care sa defineasca aceasta republica ca "stat constituit de doua popoare - macedonean si albanez" si acordarea de drepturi si privilegii minoritatii albaneze.