Finantele japoneze sunt aproape de colaps

Autor: Bogdan Neagu 09.03.2001


Japonia este pe cale sa intre intr-un colaps fiscal, dupa un deceniu de cheltuieli masive efectuate in scopul redresarii economice a tarii, a declarat ieri ministrul nipon al Finantelor, Kiichi Miyazawa, relateaza Mediafax.

"Situatia fiscala a Japoniei este aproape de colaps, ceea ce impune o reforma fiscala fundamentala", a declarat Miyazawa in cadrul unei sedinte parlamentare.

Miyazawa si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea fata de amplificarea constanta a datoriei publice a Japoniei, dar comentariile sale nu au determinat decat deprecierea monedei nationale pana la 120,40 yeni/dolar, un nou minim al ultimelor douazeci de luni. In raport cu moneda unica europeana, yenul a scazut cu 0,4%, atingand 111,9 yeni/euro.

"Nu putem cumpara moneda unei tari a carei situatie fiscala este foarte aproape de colaps" a declarat Takashi Toyahara, analist in problema cursurilor de schimb la Nomura Trust and Banking Co.

Din anul 1992, guvernul a aplicat zece programe de stimulare economica, in valoare de circa 128.000 de miliarde de yeni (1.070 miliarde de dolari), in incercarea de a restabili economia dupa un declin prelungit, cauzat de criza preturilor la active de la sfarsitul anilor '80.

Ca urmare, datoria publica exprimata in raport cu Produsul Intern Brut al tarii s-a dublat, ajungand la aproximativ 130% si urmeaza sa creasca in continuare, determinand principalele agentii de evaluare financiara sa retrogradeze ratingurile atribuite Japoniei.

Miyazawa a declarat ca Japonia nu mai poate amana deciziile radicale privind reducerea datoriei publice, pentru a permite economiei sa-si redobandeasca sanatatea pe termen lung.

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yasuo Fukuda, a minimalizat insa declaratiile ministrului Finantelor. In opinia lui Fukuda, Miyazawa a dorit sa spuna ca situatia fiscala a tarii s-ar apropia de colaps daca nu se va lua nici o masura in urmatorii zece-douazeci de ani.

Pe de alta parte, viceministrul Finantelor, Toshiro Muto, a declarat ca remarcile lui Miyazawa nu semnaleaza o modificare a politicii fiscale nipone.