Dealerii de pe piata interbancara s-au plictisit ieri

Autor: Razvan Voican 27.02.2001


Cursul de schimb al monedei nationale in raport cu dolarul american a inceput saptamana cu o evolutie extrem de stabila.

"La deschiderea sedintei de tranzactionare, cursul a fost de 27.020 - 27.025 de lei pentru un dolar si acolo a ramas pana la inchidere", a declarat un dealer. El spune ca activitatea slaba nu a fost cauzata de lipsa de interes a jucatorilor, ci mai degraba de actiunea de vineri a BNR, care a luat tot surplusul din piata.

Banca centrala a stabilit cursul oficial la nivelul de 27.021 lei pentru un dolar, in crestere cu 17 unitati fata de vineri, cand a fost depasit pragul de 27.000 lei/dolar.

La casele de schimb operatorii nu au afisat cursuri cu mult modificate fata de zilele anterioare, dar totusi usor in crestere. La cumparare, cotatiile au fost de 26.950-27.000 lei/dolar, in timp ce la vanzare acestea au variat in intervalul 27.100-27.300 lei/dolar.

"A mers mai slab astazi. Poate ca si vremea a fost de vina. Foarte putini clienti am avut si cei care au venit sau uitat si au plecat", a comentat un operator de la o casa de schimb valutar.

ai pe piata monetara a fost liniste totala. La deschidere, dobanzile la depozitele pe o zi au fost cotate la 43/48%, pentru ca pana la inchidere sa ajunga la 43/45%. Dobanzile la depozitele pe o saptamana s-au incadrat intr-o marja mai larga, de 40/50%.

"Semnalele si practic nivelul pietei il dau BNR si Finantele. Atata timp cat influentele lor nu dispar si nu se fac tranzactii curdate, vorbim degeaba", a mai adaugat un alt dealer.

Pentru perioada urmatoare previziunile nu aduc ceva antrenant, dealerii estimand o piata valutara calma unde cotatiile nu vor cunoaste fluctuatii majore.