FMI: In Slovacia inca nu e vremea reducerii dobanzilor

Autor: Bogdan Neagu 16.05.2001


Autoritatile din Slovacia nu ar trebui sa relaxeze politica monetara a tarii, cu toate ca rata inflatiei a scazut, din cauza deficitului de cont curent in crestere, se afirma intr-un raport al Fondului Monetar International asupra evolutiei economiei slovace, preluat de Mediafax.

Raportul FMI remarca sporirea semnificativa a vanzarilor cu amanuntul a produselor de larg consum, precum si majorarea productiei din sectorul industriei si constructiilor din ultima perioada, care au determinat o scadere a ratei inflatiei.

Motivul de ingrijorare il reprezinta insa deficitul comercial in crestere in primele trei luni ale anului. "Deficitul comercial a crescut semnificativ in primul trimestru, iar deficitul balantei de plati externe s-ar putea majora, anul acesta, la 5,5% din Produsul Intern Brut", se precizeaza in raportul FMI. Banca centrala a Slovaciei a estimat, pentru anul acesta, un deficit al contului curent de patru procente din PIB.

In urma acestor observatii, institutia financiara internationala a sfatuit autoritatile de la Bratislava sa nu adopte, pentru moment, masuri de relaxare a politicii monetare.

In plus, FMI a remarcat ca obiectivul guvernului slovac privind un deficit fiscal de 3,9% din PIB va fi realizabil doar daca cheltuielile publice vor fi limitate.

De asemenea, fondul a indicat ca deficitul de cont curent ar trebui finantat prin investitii straine, al caror nivel ar putea ajunge, in acest an, la 12% din PIB, daca guvernul va duce la bun sfarsit programul de privatizare a companiei SPP, distribuitorul de stat din sectorul gazelor naturale.

Un alt motiv de ingrijorare prezentat de raportul FMI este rata ridicata a somajului, care a ajuns, in primul trimestru al anului, la 20%. "Pe termen scurt, rata somajului va ramane ridicata, desi este posibil ca nivelul atins recent sa fi apogeul", conchid realizatorii studiului FMI.