Pacea din Orientul Mijlociu, un mare semn de intrebare

Autor: Ioana Calmau 27.07.2000


Premierul israelian Ehud Barak si liderul Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat s-au intors ieri in Orientul Mijlociu dupa ce negocierile-maraton de la Camp David nu s-au soldat cu nici un rezultat concret, relateaza Reuters. Presedintele american Bill Clinton era dezamagit profund ca, dupa 15 zile de convorbiri sustinute, israelienii si palestinienii nu au reusit sa ajunga la un acord de pace care sa puna capat celor 52 de ani de conflict. Clinton a precizat ca cele doua parti au promis ca vor lua decizii importante privind statutul Ierusalimului pana pe 13 septembrie, cand Arafat vrea sa proclame unilateral independenta statului palestinian.

Unul dintre principalii negociatori palestinieni, Saeb Erekat, a declarat ca un acord final de pace cu Israelul va fi realizat in curand in ciuda esuarii summit-ului din Statele Unite. Intrebat daca este inevitabila proclamarea unui stat palestinian in septembrie, Erekat a declarat: "Continuarea eforturilor noastre va duce la un acord nu mai tarziu de 13 septembrie".

Barak si Arafat s-au angajat, intr-o declaratie comuna data publicitatii la incheierea summit-ului, ca vor evita violenta si actiunile unilaterale si ca vor continua sa lucreze in vederea ajungerii la un acord de pace, fara a stabili insa cand va avea loc urmatoarea lor intalnire. Premierul israelian a dat vina pe Arafat pentru esecul convorbirilor de pace si a avertizat ca regiunea este aruncata acum intr-o "perioada de incertitudine considerabila".

Secretarul de stat american Madeleine Albright a sprijinit parerea lui Barak, pe care l-a catalogat drept "un barbat foarte dur, foarte curajos si plin de imaginatie", care era dispus sa faca unele compromisuri in problema Ierusalimului pentru a salva procesul de pace. In schimb, Arafat nu a vrut sa cedeze deloc la acest subiect, a declarat Albright in cadrul emisiunii televizate ''NewsHour with Jim Lehrer.''

In absenta unui acord de pace, riscul izbucnirii unor violente intre palestinienii din teritoriile ocupate si colonistii evrei pare mai mare ca niciodata. Sute de palestinieni au demonstrat marti, la Gaza, cerand reluarea Intifadei, iar gruparea islamica Hamas i-a cerut lui Arafat sa se intoarca la lupta armata. Palestinienii au organizat aseara, la Gaza, o ceremonie triumfala de intampinare a lui Arafat. Stalpii de electricitate si zidurile cladirilor au fost impodobite cu afise cu chipul liderului palestinian si cu steaguri.

In schimb, in tabara israeliana, partidele extremiste, unele reprezentandu-i pe colonistii evrei care se temeau ca-si vor pierde locuintele in cazul ajungerii la un acord, au rasuflat usurate.

In ciuda esecului de la Camp David, analistii politici din toate taberele considera ca a fost facut un progres istoric. Pentru prima oara, negociatorii israelieni si palestinieni au discutat cele mai dificile subiecte din vechiul conflictul lor - soarta refugiatilor palestinieni, granitele viitorului stat palestinian si, cel mai greu dintre toate, statutul Ierusalimului.