TPI a dat o noua sentinta

Autor: Gabriel Barliga 02.08.2001


Un fost sef al politiei sarbilor bosniaci a fost condamnat la zece ani inchisoare dupa ce a recunoscut ca a omorat, torturat si a agresat sexual mai multi musulmani si croati in timpul razboiului din Bosnia, informeaza CNN.

Stevan Todorovici a pledat vinovat la acuzatiile de crime impotriva umanitatii in fata Tribunalului International de la Haga (TPI). El a recunoscut ca a persecutat musulmani si croati in perioada 1992-1993, cand a fost sef al politiei din orasul Bosanski Samac.

Todorovici este unul dintre cei trei suspecti aflati in custodia TPI care si-au recunoscut vina. Initial el a negat acuzatiile, dar in decembrie a decis sa pledeze vinovat. Apararea solicitase o pedeapsa de cinci ani inchisoare, in timp ce procurorii au cerut 12 ani.

In decembrie, Todorovici a incheiat un acord cu acuzarea, furnizand informatii despre alte cazuri instrumentate de TPI. "Daca nu ar fi fost acesti factori, ar fi primit o sentinta mult mai dura", a declarat judecatorul Patrick Robinson, presedintele completului de judecata.