Geamuri de 100 de milioane de dolari asteapta o lege cristal

Autor: Razvan Voican 20.03.2001


Grupul britanic Pilkington, lider pe piata internationala a geamurilor, pregateste o investitie de 100 milioane de dolari pentru construirea unei capacitati proprii de productie in Romania.

Compania incarca sa puna pe picioare o investitie de la zero intr-o fabrica de productie de geamuri pentru care studiaza trei posibile amplasamente.

Valoarea proiectului se ridica la 100 milioane de dolari, insa realizarea acestuia este intarziata de dorinta Pilkington de a obtine din partea autoritatilor garantii in privinta stabilitatii normelor legislative in functie de care poate sa-si construiasca afacerea.

Initial, Pilkington intentiona sa preia fabrica de geamuri Geromed, din Buzau, atractiva pentru amplasamentul bun si facilitatile de productie si prelucrare a geamurilor.

Compania a renuntat insa de depuna o oferta, nemultumita de negocierile cu FPS, si doreste sa construiasca o fabrica noua de geamuri "float" (turnate).

"Proiectul este finalizat, exista un plan de afaceri bine definit", a declarat pentru Ziarul Financiar Teodor Mihaiescu, presedintele societatii care administreaza SIF Muntenia, institutie implicata in finantarea proiectului.

Bogdan Neagu, reprezentantul Pilkington la Bucuresti, a refuzat sa ofere detalii, nefiind mandatat in acest sens.

SIF Muntenia urmeaza sa participe in proportie de 10% la finantarea fabricii. Britanicii au cerut ca participarea investitorilor privati romani sa ajunga la 20%. De asemenea, se poarta discutii pentru obtinerea de credite din partea BERD si IFC.

Reprezentanti ai grupului s-au aflat recent la Bucuresti pentru discutii cu oficiali din ministerele dezvoltarii si industriei. "Vor sa stie clar care vor fi modificarile legislative din domeniul afacerilor si pe ce elemente se pot baza in perspectiva realizarii proiectului", spune Mihaiescu.

De asemenea, Pilkington considera ca ar fi indreptatit sa primeasca anumite avantaje si facilitati pentru o investitie de un asemenea calibru. Britanicii ar fi interesati si de o eventuala participare a statului roman la finantarea proiectului.

"Dupa programul discutat cu reprezentantii Pilkington, in toamna ar urma sa se clarifice toate elementele necesare constiturii unei societati. Constructia propriu-zisa a fabricii va incepe in primavara, insa pana la punerea in functiune vor mai trece crica doi ani", afirma Teodor Mihaiescu.

Geamurile "float", transparente si opace, sunt foarte folosite in constructii, precum si pentru mijloacele de transport.

Romania importa in prezent acest tip de geam. Au folosit produse Pilkington companii ca West Bank, BRD, Crowne Plaza Hotel si hotelul Orizont din Predeal.

O fabrica de gemuri float poate functiona non-stop pe o perioada de pana la 12 ani, producand circa 6.000 de kilometri de geam pe an, cu grosimi intre 0,4 si 25 mm, si latimi de pana la trei metri. Piata interna ar putea absorbi 70% din productie, existand si un potential important de export in regiune.



Pilkington, o afacere din secolul XIX

Grupul britanic Pilkington isi are originile intr-o afacere de familie din secolul XIX, devenind in timp lider international in industria geamurilor.

Dezvoltarea companiei se datoreaza unei concentrari puternice pe exporturi. In prezent, peste 80% din vanzarile grupului au ca destinatie piete din afara Marii Britanii.

Pilkington a fost companie privata pana in 1970, cand actiunile sale au inceput sa fie tranzactionate la bursa londoneza. Majoritatea actiunilor grupului sunt detinute de institutii financiare.

Veniturile anuale ale grupului de ridica la 2,7 miliarde de lire sterline. Pilkington are unitati de productie in 25 de tari din intreaga lume si detine cote dominante pe pietele produselor pentru constructii si pentru mijloace de transport.

Geamurile pentru constructii detin 48% din vanzarile grupului, principala piata fiind Europa, cu o pondere de 61%. De asemenea, inca 47% din vanzari sunt acoperite de varietatile de geamuri destinate autovehiculelor.

Cele mai valoroase produse sunt geamurile "float" - geamuri transparente si opace pentru constructii si mijloace de transport, realizate printr-o tehnologie proprie.

Pilkington continua sa investeasca in tari cu piete in crestere, asa cum sunt cele din Europa Centrala si de Est.

In 1994, Pilkington a infiintat o structura regionala denumita PEACE si construita ca un forum destinat managerilor comerciali care faceau afaceri in zona.

Dupa doi ani, PEACE a fost tranfomata intr-o organizatie regionala de vanzari, integrata in divizia europeana a grupului.

Principalii producatori si distribuitori ai Pilkington in Europa Centrala si de Est sunt localizati in Polonia, Finlanda si Germania.

In momentul de fata, grupul britanic are interese comerciale si reprezentare locala in Rusia, Estonia, Lituania, Letonia, Ucraina, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria.