GED regreta ca au vandut tarziu Continental

Autor: Vlad Nicolaescu 16.11.2006
Reprezentantii societatii spaniole de administare a fondurilor de private-equity GED Capital Development incep sa regrete ca nu au vandut la Bursa de Valori pachetul minoritar de actiuni pe care il detineau la lantul hotelier Continental dupa cresterea puternica a pietei din ultimele luni.
Ei spun ca scaderea abrupta a Bursei din primavara acestui an i-a determinat pe brokerii care urmau sa intermedieze oferta sa ii sfatuiasca sa nu vanda pachetul de actiuni la Bursa.
"Brokerii nostri s-au panicat de scaderea pietei si ne-au sfatuit sa nu vindem pe Bursa. Cel mai probabil s-au inselat", a declarat Robert Luke, Managing director la GED Capital "Investitorii nostri au fost multumiti de tranzactia pe care am facut-o", a adaugat el.
Tranzactiile din ultimii ani au demonstrat ca, in general, pentru actiunile unei companii se poate obtine pe Bursa un pret mai mare decat in afara ei. Statul a vandut, de exemplu, in urma cu circa doi ani in afara Bursei un pachet de 7% din BRD la jumatate din pretul pe care l-ar fi obtinut pe piata de capital.
Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP), administrat de GED Capital Development, a iesit recent din actionariatul companiei Continental Hotels, dupa ce si-a vandut pachetul de actiuni de 20% firmei RED Group, controlata de presedintele societatii hoteliere, Radu Enache. In paralel cu aceasta operatiune, RED Group a preluat si actiunile detinute individual de Enache, de catre fiul sau, Daniel Enache, si de inca un membru al familiei sale, Ioan Mirea, ajungand la o participatie de 70,8% din capitalul Continental Hotels.
FRPP intentiona initial sa vanda actiunile in cadrul unei oferte publice derulate pe Bursa. Anuntata initial pentru primavara acestui an, listarea a fost amanata de mai multe ori si pana la urma nu a mai avut loc, fondul vanzandu-si actiunile in afara pietei de capital.
GED Capital Development a mai anuntat ieri ca ar putea atrage pana la sfarsitul anului circa 150 mil. euro pentru cel de-al doilea fond de investitii destinat Europei Centrale si de Est, GED Eastern Fund II, circa doua treimi din aceasta suma urmand sa fie alocata Romaniei.